maandag 1 juli 2013

Vakantie moet geannuleerd worden

Eind mei weer een controle gehad. Het eiwit in de urine was van 1 naar 2 gram gegaan.
De bloeddruk was ook een beetje aan de hoge kant. Dus even de Ramipril verdubbelen en dan na 3 weken kijken of dat heeft geholpen.

Nee dus, 21 juni was het zelfs 4 gram. Dit hoorden wij maandag 24 juni. Woensdag naar het ziekenhuis voor een nierbiopsie. Dus woensdag opname en biopsie en donderdag tegen de middag weer naar huis.
Nog voordat die uitslag bekend was, werd al besloten om toch maar weer te plasmafereren.
Afgelopen vrijdag werd er "een lijn" aangebracht bij Raquel.
Shit, niet onder narcose, maar alleen plaatselijke verdoving.
Hij zou niet getunneld worden (onderhuids geplaatst) vandaar dat narcose niet nodig was.
Dit was een enorm rotgevoel. Ze stoppen dan een buis in je halsslagader tot voor zover ik begreep in je hart.
's-middags weer naar huis, toen kreeg Raquel hartkloppingen, dus weer even naar Erasmus MC (gelukkig is het maar een kilometer of 8). Deze hartkloppingen waren normaal. Deels de behandeling en deels misschien zenuwen.

Vandaag plasmaferese gehad (zie onder). Dat moet deze week 5 keer en volgende week ook. Daarna misschien 1 keer per week. Volgende week zouden Raquel en Roser naar Spanje gaan, maar dat kan dus niet doorgaan. (Sergi en ik gaan wel op vakantie, zie daarvoor de andere blog, aan een kant voel ik mij schuldig om op vakantie te gaan, maar Raquel zou een schuldgevoel hebben als ik niet ging, dus ...... ).
Eigenlijk vindt Raquel dat Roser wel gewoon op vakantie moet gaan. Maar Roser wil gewoon bij haar blijven, wat ook weer logisch is, van beide kanten.

Nou, wordt vervolgd ..........


Uit Wikipedia :
Plasmaferese is een geneeskundige behandeling waarbij het eigen bloedplasma van de patiënt wordt verwijderd, maar de zich erin bevindende bloedcellen niet. Afgetapt bloed wordt gescheiden waarna de patiënt de eigen bloedcellen weer terugkrijgt, hetzij in donorplasma, hetzij in een vervangende kunstmatige oplossing. Het gebeurt ook soms met een dialysetoestel waar in plaats van een kunstnier een filter geplaatst wordt die het plasma uit het bloed haalt de minuscule gaatjes in de filter zijn te klein om bloed door te laten.
Plasmaferese wordt wel gebruikt in situaties waarbij het bloed van de patiënt antistoffen bevat die hemzelf schaden en waarbij andere behandelingen niet voldoende helpen. De behandeling is niet zonder risico (besmetting door donorplasma met allerlei virussenblijft altijd een theoretische mogelijkheid), belastend voor de patiënt, en duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten